Érdekes cikket találtam az angol RosettaStone.co.uk magazin oldalán.
Már a bevezetőben ezt írtják: "It’s official, the British are terrible at learning languages. A recent survey by Rosetta Stone discovered that although 72% of Brits believe learning another language would be good for them, only 23% have successfully done so. Britain is also by far the worst performer in Europe on measures of second language proficiency."
Vagyis: "Mostmár hivatalos, hogy a britek borzasztóak a nyelvtanulás terén. Egy némrégi felmérében a Ropsetta Stone azt találta, hogy bár a britek 72%-a úgy véli, hogy a nyelvtanulás hasznos lenne a számukra, mégis alig 23%-uk szerint sikeres ebben. Ezzel az UK teljesít a legrosszabbul Európában, ami a második nyelv elsajátítását illeti."
... Engem nem is ez lepett meg, hanem az az összehasonlító táblázat, amit alatta közöltek!
"The graph below (EU data) puts British abilities into even sharper relief. The next worst performing land for youth second language knowledge (Hungary) has more than double the rates of achievement!"
Vagyis: "A grafikon látható EU-s adat sokkal élesebben szemlélteti a a britek nyelvi képességeit. A fiatalok második nyelvvel kapcsolatos tudásában a második legrosszabbul teljesítő ország (Magyarország) is több mint kétszer olyan jól teljesít ezen a téren!"
... Én nem tudom, honnan szedte az EU azt a 71%-os értéket, miszerint a 15-30 éves korosztályban ennyien lennének képesen két nyelven olvasni és írni, de ez köszönőviszonyban sem lehet a valóságban tapasztaltakkal! Ha pl. arról van szó, hogy ennyien tesznek le angol nyelvből minimum középszintű érettségit, akkor természetesen releváns az érték, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezt egyszerű bemondásra vették fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://bs-gerillanyelveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9518295723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása