Képen: ALAPSZÓKINCS 11 NYELVEN – szerkesztette: VÁRLAKI TIBOR (TÁLENTUM SZÓTÁRAK)


Komplex, 11 nyelvű (köznyelvi és szak-) EU SZÓTÁRAK



AZ „ALAPSZÓKINCS 11 NYELVEN” szótárat Magyarországon 2004-ben adták ki, ami alig egy évvel az eredeti müncheni kiadás után történt (2003, Compact Verlag, München). Az előtt és azután több azonos rendszerű szótárat is kiadtak – ami azt jelenti, hogy az Európai Unió mégis csak tett lépéseket az irányban, amit még jóval 200 előtt 2002-re terveztek/ígértek, miszerint:

„Az Európai Unió brüsszeli központjában (1997-ben) határoztak arról is, hogy a bővítés (Csehország, Magyarország, Lengyelország befogadása) után 2002-ig meg kell oldani az Európai Közösség nyelvi problémáját.”
/Anyanyelv – Világnyelv – Bábel? – Mentsük meg a nemzeti nyelveket! – A „Nyelvek egyenjogúsága” vitanap (1998. április 30.) legépelt anyagai, és egyéb írások vallogatása. Szerkesztette és válogatta: Gergely Mihály. Kiadta: Hétkrajcár Kiadó, Bp. 1999./

A szótár készítői így írnak:

„Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az idegen nyelveken történő kommunikáció és információcsere. A hétköznapi életben is gyakran szükséges a különböző idegen szavak, kifejezések ismerete, elsősorban a nemzetközi kapcsolatok és az együttműködés fontossága miatt.

A Talentum Szótárak e kötete megbízható segítséget nyújt az Ön számára a legfontosabb európai nyelvek alapszókincsének megértésében. A több mint 20 000 szócikket tartalmazó kötet könnyen áttekinthető formában tartalmazza a leggyakrabban használt szavakat Európa 11 legjelentősebb nyelvén:
németül,
angolul,
franciául,
olaszul,
spanyolul,
portugálul,
hollandul,
svédül,
lengyelül,
csehül
és magyarul.

A szótár segítségével hatékonyan kommunikálhat minden külföldi ismerősével Lisszabontól Varsóig, Stockholmtól Rómáig.

A szigorúan betűrendes, MÁTRIXRENDSZERŰ FELÉPÍTÉS lehetővé teszi, hogy az adott szakkifejezést és fordítását a lehető legrövidebb idő alatt megtaláljuk - függetlenül attól, hogy a 11 európai nyelv közül melyikből származik a keresett szó.

Ez az első ilyen formában és ekkora terjedelemben összeállított szótár, ezért nélkülözhetetlen minden, idegen nyelveken kommunikáló ember számára.”

„Az egyes nyelvek különleges karaktereit a neki megfelelő betű szerint rendeztük el alfabetikus sorrendbe, pl. ă, mint „a”, illetve ł, mint „l”.”

***

A mátrix-rendszer lényege, hogy a szavak a kinyitott szótároldalpár bal szélén lévő oszlopban helyezkednek el abc-sorrendben, utánuk zárójelben a nyelv, amelyből származnak, pl. chyba (CZ) – (cseh), vagy helt (SV) – (svéd), stb.; a különböző nyelvek sora pedig az oldalpár legfelső sorában halad, rövidítésekkel: D, E, F, I, ES, …, és ezek alatt helyezkednek el a bal oszlop szóoszlopának adott nyelvi jelentései. Vagyis éppen az adott szónak az származó nyelvi oszlopában csak egy kihúzás van, mivel az szerepel a nyelvjelöléssel az alap szóoszlopban. Így báemely nyelvből keresünk is egy szót, csak egy oszlopban kell keresnünk, majd egy sorban szerepel az összes többi nyelvben előforduló (természetesen leggyakoribb) jelentése.

Bővebb információ:
http://www.libri.hu/hu/book/nyelvkonyv_szotar/angol/szotarak_szaknyelvkonyvek/alapszokincs_11_nyelven

***

TOVÁBBI, AZONOS ELVEN FELÉPÜLŐ SZÓTÁRAK:

MŰSZAKI SZAKKIFEJEZÉSEK 11 NYELVEN
M.o.-n megjelent: 2002.
Bővebb információ:
http://www.libri.hu/hu/book/nyelvkonyv_szotar/mas_nyelvek/muszaki_szakkifejezesek_11_nyelven

ORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZETI SZAKKIFEJEZÉSEK11 NYELVEN
M.o.-n megjelent: 2003
Bővebb információ:
http://www.libri.hu/hu/book/szakkonyvek/orvosi/altalanos_orvostudomany/orvosi_es_gyogyszereszeti_szakkifejez esek

SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI SZAKKIFEJEZÉSEK11 NYELVEN
M.o.-n megjelent: 2005
Bővebb információ:
http://www.libri.hu/hu/book/computer_informatika/altalanos_ismeretek/szamitastechnikai_es_informatikai_sza kkifejezesek

A bejegyzés trackback címe:

https://bs-gerillanyelveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr64706436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása